Ευλογια λογο

Η σελίδα ανανεώνεται συνεχώς. Να μας επισκέπτεσθε συχνά

Η Μονή Σρετένσκι. Η Παναγία του Βλαντιμίρ και ο Στάλιν


Στο κέντρο της Μόσχας δίπλα από το Κρεμλίνο, στην ομώνυμη οδό βρίσκεται η μονή Σρετένσκι όπου στα ρωσικά σημαίνει υπαπαντή, προϋπάντηση.

Κι όμως αυτό το μοναστήρι δεν εορτάζει την Υπαπαντή του Κυρίου όπως θα περιμένατε αλλά την προϋπάντηση μιας εικόνας. Μέσα μου ξεσηκώθηκα όπου η μεγάλη αυτή γιορτή επισκιάζεται από μια τοπική και είπα στον πατέρα Θεόδουλο, έναν αγαθό Ρώσο μοναχό: « Τους Ρώσους δεν μπορείς να τους εννοήσεις μ’ αυτές τις γιορτές». Με κοίταξε και μου είπε: “ Τον ουρανό οι Ρώσοι τον πιάνουν με το χέρι…. Τόσο κοντά αισθάνονται το Θεό”

Η προϋπάντηση της εικόνας

Όταν ο Ταμερλάνος στα 1395 κατευθυνόταν προς την Ρωσία., αφού είχε κατακτήσει όλες τις γύρω χώρες, έφεραν σε χρόνο ρεκόρ την εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ, μέσα σε δέκα ημέρες, στη Μόσχα όπου την προϋπάντησε όλος ο λαός της Μόσχας άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όλοι προσευχόταν. Δεν έβρισκες άνθρωπο χωρίς δάκρυα στα μάτια. Τότε ήταν που εμφανίστηκε η Παναγία στον Ταμερλάνο στον ύπνο του λουσμένη στο φως συνοδευόμενη από αγγέλους όπου κρατούσαν πύρινα σπαθιά. Ο Ταμερλάνος αφού συμβουλεύτηκε τους σοφούς μογγόλους και έμαθε ότι αυτή η γυναίκα ήταν η Παναγία υποχώρησε. Αυτό το όνειρο είναι καταγεγραμμένο όχι μόνο στα παλιά ρωσικά χρονικά αλλά και στα ταταρικά χρόνια.

Εναέρια λιτανεία κατ΄εντολή του Στάλιν

Οι κομμουνιστές έκλεισαν τη μονή της το 1925. Κατέστρεψαν τις εκκλησίες του Αγ. Νικολάου και της Αγ. Μαρίας της Αιγυπτίας, το καμπαναριό και το ηγουμενείο. Εκεί ήταν μία από τις σημαντικές έδρες της μυστικής αστυνομίας.
Σήμερα γνωρίζει άνθηση και είναι έδρα ενός από τους μεγαλύτερους ορθοδόξους εκδοτικούς οίκους. Εκεί βρίσκονται και τα λείψανα του Αγ. Μάρτυρος Ιλαριώνος Τροίτσκι, τελευταίου ηγουμένου της μονής πριν κλείσει, όπου μαρτύρησε στα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λέγεται ότι ο Στάλιν,  «επιβίβασε» την εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ σ΄ενα αεροπλάνο και έκανε «εναέρια» λιτανεία γύρω από τη Μόσχα. Μετά από λίγο τα γερμανικά στρατεύματα υποχώρησαν. Μύθος ή πραγματικότητα; Τους Ρώσους το ευλογοφανές τους φέρνει τόσο κοντά στον ουρανό.. 

Η σελίδα ανανεώνεται συνεχώς. Να μας επισκέπτεσθε συχνά